Yoğurtlu kabak mücver tarifi, ana maddesi bol lifli bir sebze olan kabaktan yapılmaktadır. Kabak fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi mineraller açısından çok zengindir. Aynı zamanda Kabağın içinde, cinslerine göre şekerli maddeler de bulunmaktadır. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır ve sindirimi kolaylaştırır. O nedenle tembel bağırsaklara sahip kişilerde bağırsakları düzene sokmak için önemli rol oynamaktadır. Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir. Kabak soğuk sıcak, kıymalı kıymasız olarak ya da en çok tercih edilen haliyle kızartılarak tüketilmektedir. İster tencerede ister güveçte ister fırında pişirilebilir. Çok yönlü bir sebze olduğundan tatlısı da yapılmaktadır. Aynı zamanda kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir. Kabak en çok da mücver adı verilen karışım elde edilerek tüketilir.
Yoğurtlu kabak mücver için gerekli malzemeler
Karışım için
5 adet kabak
4-5 yemek kaşığı un
2 adet oda sıcaklığında bekletilmiş yumurta
4-5 adet yeşil soğan
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Kızartmak için
Sıvı yağ
Yoğurtlu sos için
Süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru nane
Yoğurtlu kabak mücver nasıl yapılır?
Kabaklar soyulur, yıkanır, kurulanır ve rende yapılır. Rende yapılan kabaklar bir kaba alınıp suyunu salmaları beklenir. Suyunu salan kabaklar avuç içinde sıkılarak ayrı bir derin kaba alınır. Yeşil soğanlar ve dereotu ince ince kıyılarak kabağın içine eklenir. Yumurtalar da kabın içine kırılarak iyice karıştırılır. Daha sonra un ilave edilir. Karışımın kıvamına göre un miktarı artırabilir. Son olarak tuz ve tüm baharatlar eklenerek mücver yapımı tamamlanır. Kaşık yardımı ya da bir malzeme yardımıyla daha önceden kızdırılmış sıvı yağın içine atılır. Altı ve üstü eşit miktarda kızardıktan sonra yağdan alınır. Mücver fazla yağ çekmemesi için peçete üzerinde bir süre yağını salması için bekletilir. Ayrı bir kabın içerisinde sarımsaklar tuz ile dövülür. Dövülen sarımsak yoğurta karıştırılır ve son olarak yoğurda nanede eklenerek sos tamamlanır. Servis tabağına alınan mücverler üzerlerine yoğurtlu sos dökülerek servis yapılır.